Veiligheid op Jeugdland – Maakland

Jeugdland is een natuurspeelterrein van Stadsdeel Oost. Het spelen op een natuurspeelterrein is nooit zonder risico. Juist van het aangaan van uitdagingen en het nemen van (verantwoorde) risico’s leert een kind en ontwikkelt het zich. De natuurspeelplaats, huttenbouwplaats, kinderboerderij en de Maaklandwerkplaatsen zijn plekken waar je letterlijk kunt leren met vallen en opstaan. De veiligheid wordt zoveel mogelijk gegarandeerd door regelmatige inspecties en keuringen van het terrein, de speeltoestellen, de hutten, kinderboerderij en de Maaklandwerkplaatsen.

Kinderen vanaf 8 jaar met een zwemdiploma kunnen hier vrij en zelfstandig spelen. Kinderen jonger dan 8 jaar hebben, vanwege het vele water, directe begeleiding van een volwassene nodig. Ondanks de aanwezigheid van Jeugdland beheerders blijven de ouders/verzorgers verantwoordelijk voor hun kinderen.

Maakland organiseert maakworkshops en maakfeestjes op Jeugdland. Deelnemen aan activiteiten van Maakland en aanwezig zijn op het terrein van Jeugdland is op eigen risico en verantwoordelijkheid. Er kan niet op ieder kind rechtstreeks toezicht worden gehouden zodanig dat elke onregelmatigheid direct wordt opgemerkt en direct kan worden ingegrepen. De veiligheid wordt zoveel mogelijk gegarandeerd door het inzetten van ervaren en bevoegde begeleiders. Bovendien inspecteert Maakland regelmatig de Maaklandwerkplaatsen; Fort Plankestein, Eetbaar eiland, de Skelterloods en de Maakland Kinderkeuken. Ondanks de aanwezigheid van Maakland workshopsmasters en Jeugdland beheerders blijven de ouders/verzorgers verantwoordelijk voor hun kinderen.

Hutten bouwen op Jeugdland – Maakland

Je kunt je eigen hut bouwen op Jeugdland. Voor kinderen onder de 8 jaar is het verplicht om dit onder directe begeleiding van een volwassene te doen. In het huttendorp wordt door veel kinderen gebouwd. Er liggen planken en spijkers waar je goed voor uit moet kijken. Het is verplicht om stevige, dichte schoenen te dragen. 

Gereedschap kun je lenen bij het uitgiftepunt van het limonadepaviljoen. Als je klaar bent met timmeren lever je het gereedschap hier weer in. In het huttendorp ligt volop hout. Als je dit niet kunt vinden kun je de beheerder vragen om je te helpen.